06 26 79 43 73 / 06 20 11 96 58

Hardlopen, het medicijn tegen (werk)stress!

week-van-de-werkstress

 

Deze week is het de Week van de Werkstress. Op deze manier wordt aandacht gevraagd voor wat de risico’s zijn van te veel werkstress. Een derde van het ziekteverzuim wordt namelijk veroorzaakt door werkstress.

Uit onderzoek blijkt dat 12 % van de werknemers last heeft van een burn-out. Waarbij ruim 40% aangeeft dat zijn of haar werk mentaal te belastend is en ruim 25% laat weten altijd onder hoge tijdsdruk te moeten werken.

Ook heeft meer dan 40% van de alle werknemers in Nederland behoefte aan extra maatregelen om stress op de werkvloer te voorkomen!

Ga eens hardlopen

Hardlopen heeft een positieve uitwerking op werkstress en zorgt ervoor dat de ontspanning terug komt. Laat je overtuigen door deze 10 redenen en begin direct met het voorkomen of verhelpen van werkstress!

1. Hardlopen beïnvloedt je chemiefabriek

Bij het hardlopen komt het endorfinehormoon vrij en dit geeft je een onoverwinnelijk gevoel. Daarbij wordt het stresshormoon Cortisol sneller afgebroken en voel je je eerder ontspannen. Mensen met langdurige stress hebben een verhoogde bloeddruk. Door te gaan hardlopen daalt je bloeddruk wat weer goed is voor de gezondheid.

2. Stil in je hoofd

Hardlopen en piekeren gaan (gelukkig) niet samen. Tijdens het hardlopen vertragen je gedachten. Deze stilte in je hoofd is een fijne en ontspannen ervaring. Stress ontwikkelt zich door te denken, wanneer je aan het hardlopen bent doorbreekt dit je gedachten en maak je ruimbaan voor ontspanning.

3. Meer creativiteit

Zoals we hierboven al benoemde doorbreekt hardlopen het denken en krijgt creativiteit de ruimte. Tijdens het hardlopen ontstaan oplossingen en nieuwe ideeën, niet omdat je er bewust aan denkt, maar ze komen ineens in je op.

4. Adem je stress weg

Hardlopen zorgt ervoor dat je dieper gaat ademen. De snelste manier om het stresshormoon af te breken is door je ademhaling te verdiepen. De extra zuurstof die je tot je neemt geeft een fitter en vitaler gevoel.

5. Meer energie

Stress zorgt ervoor dat je een gevoel van futloosheid krijgt. Alles wat vraagt om extra inspanning heb je geen zin in. Juist op dit moment is het belangrijk om te gaan hardlopen. Van hardlopen krijg je een energieboost en je voelt je vitaal!

6. Positief

Bewegen heeft een positief effect op je gevoelens en emoties. Tijdens het hardlopen doorbreek je negatieve gevoelens en voel je je beter. Het gevoel van trots stijgt en je zelfwaardering groeit.

7. Moeder natuur

Hardlopen in de buitenlucht is gezond. De frisse lucht en groene natuur zorgen voor een helende werking en verdrijven stress onmiddellijk. Zet je zintuigen in en concentreer je op het lopen en de natuur. Hierdoor verleg je de aandacht en denk je aan hele andere dingen.

8. Flexibel

Hardlopen zorgt voor een flexibele geest. Hierdoor kan je zaken waar je mee zit eenvoudiger in een ander perspectief zien en er een passende oplossing aan verbinden.

9. Lekker slapen

Stress zorgt ervoor dat je slechter en onrustig slaapt. Hardlopen en de buitenlucht maken het lichaam moe. Je voelt je meer ontspannen, waardoor je makkelijker in slaap valt.

10. Sociaal

Hardlopen maakt verhalen los. Sporten met een maatje maakt het mogelijk om dingen te delen, eerder afstand te nemen van problemen en beter te relativeren.

Hardlopen is een gratis, gezond en goed medicijn tegen werkstress. Daarnaast helpt het niet alleen om je hoofd volledig leeg te maken, maar draagt het ook bij aan een betere conditie en een gezonder lichaam. Zit je lekker in je vel, dan krijgt stress op de werkvloer minder snel grip op je en kan jij alles beter handelen.

Give it a try!

Inspiratie: http://bit.ly/1A3y6HS

Bron: hardloopshop.nl

2 Reacties

 1. Koen-Reply
  november 14, 2016 at 9:30 am

  Ik loop al vele jaren. Zojuist 10 kilometer gelopen.
  Doe dit minimaal 2 maak in de week.
  Het is het gummetje in mijn hoofd en houdt mij op gewicht.
  Heerlijk een rondje door de Drentse natuur.

  • november 14, 2016 at 12:46 pm

   Heerlijk hè. Hoofd leeg, fit zijn en de natuur beleven in al zijn facetten. Hardlopen zoals hardlopen moet zijn!

Schrijf een reactie